×

1.000 ve üzeri alışverişlerinizde ücretsiz kargo

Ayakta Nasır Neden Olur?

Ayakta Nasır Neden Olur?

Ayakta Nasır Neden Olur?

Ayakta nasır; yanlış ayakkabı seçimi, yoğun antrenman, ayak anomalileri ve ayak yastıklamasındaki eksiklikler gibi farklı nedenlerle gelişebilir. Baskı, sürtünme, çarpma ve havasızlık gibi olumsuz durumlara karşı deri kalınlaşarak ve sertleşerek kendini korumaya alır. Anormal ayak mekaniğine bağlı olarak yaşanan deformasyonlar da ayakta nasır oluşumuna yol açabilir. Genellikle kemerli ve çıkıntılı bölgelerde oluşan ayak nasırları ağrı ve baskıya yol açarak adım atmayı zorlaştırır ve hareket özgürlüğünü kısıtlar.

Ayak nasırına neden olan en önemli etken yanlış ayakkabı seçimidir. Ayak anatomisine uymayan ayakkabılar, dar kalıplı ya da yüksek topuklu ayakkabı modelleri, ayak tabanına eşit olarak dağılması gereken baskıyı tek bir noktaya toplar. Aşırı basınç ve sürtünme sonucunda bu bölgelerde nasırlar oluşabilir. Koşu, uzun süreli yürüyüşler, futbol ve basketbol gibi yoğun tempolu sportif aktiviteler, ayağa binen yükü artırarak belli alanlarda nasır oluşturabilir. Çekiç parmak ve bunyon gibi sorunlar da ayak mekaniğinin bozulmasına ve kemiğe yakın noktalarda nasırlaşmaya neden olabilir. Nasır oluşumunun bir diğer önemli nedeni de ayakkabılardaki yastıklama eksikliğidir. Yeterli şok koruması ve yastıklama desteği olmadan darbenin yükünü alan ayaklarda nasır gelişme olasılığı daha yüksektir.

Ayak Nasırı Nasıl Geçer?

Ayak nasırına sahip olan herkesin merak ettiği “nasır nasıl geçer?” veya “ayak nasırına ne iyi gelir?” sorularını cevaplamak için nasır oluşumunun kaynağına inmekte fayda vardır. Ayak nasırları hatalı ayakkabı seçimi ve yoğun sportif aktivitelerin sonucu olarak ortaya çıkabileceği gibi ayaktaki yapısal bozukluklardan da kaynaklanabilir. Ayağınızda şekil bozukluğu veya anormal ayak mekaniğiniz varsa ayak hastalıkları uzmanına danışabilir, yürüyüşünüzü iyileştirecek ve ayaktaki baskıyı azaltacak ortopedik ürünleri kullanabilirsiniz. Düz taban, içe basma (pronasyon) ve dışa basma (supinasyon) sorunlarını giderecek ayakkabılara ve tabanlıklara geçiş yapabilirsiniz.

Nasırın genişlemesini önlemek için ayak hijyenini korumak, ciltteki kuruluk ve çatlamayı önlemek de oldukça önemlidir. Ayakların düzenli olarak yıkanması, kurulanması ve ardından nemlendirilmesi ayak nasır tedavisi süresince ihmal edilmemelidir. Cilde ekstra yumuşaklık kazandırmak için salisilik asit içeren özel nemlendiriciler veya ayak kremleri de tercih edilebilir. Epsom tuz ve ılık su ile yapılan ayak banyosu, doğal peeling uygulamaları ve nasır bantları da nasırlı dokunun hem daha hızlı hem de kökten iyileştirilmesine yardımcı olur.

Ayak Nasırı Nasıl Önlenir?

Ayak nasırının iyileşmesine destek olmak ve yeni nasır oluşumunu önlemek için ayak parmaklarının rahatlıkla hareket edebildiği ve ayağa tam oturan ayakkabıları tercih etmek son derece önemlidir. Sürtünme, baskı ve sıkışma sorunlarına sebep olan dar burunlu ayakkabılar, ayağın doğal konumunu bozarak ayak parmağında nasır oluşumuna neden olabilir. Memory Foam gibi silikon içerikli taban desteklerine sahip ayakkabı ve bot modellerini tercih etmek ise ayağın rahatlamasını sağlar. Günlük kullanımda dar burunlu ve yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınmak, ortopedik ayakkabı modellerini tercih etmek, yünlü veya pamuklu çoraplar giymek ve ayak hijyenine dikkat etmek nasır oluşumunu önlemek için ideal yöntemlerdir.

28 Eylül 2023